Zoals jullie waarschijnlijk hebben meegekregen, is Koos de Keijzer met pensioen. Koos was bij velen bekend als de grondlegger van Formatus, vandaar dat we kort in gesprek zijn gegaan met deze kersverse pensionado.
> 1. Koos wie zijn je vader en je moeder?
Mijn vader, Kees de Keijzer was een techneut en kon goed organiseren. In Arnhem was hij chef technische dienst vervoerbedrijf en heeft er mede voor gezorgd dat er nog trolleybussen in Arnhem rijden. Daarnaast was hij graag op stap met mijn moeder en de caravan. Mijn moeder was actief in allerlei vrouwen bewegingen en was daar veel voor op stap.
> 2. Sinds wanneer ben je Forensisch arts en hoe ben je in de forensische > geneeskunde terecht gekomen?
In '98 kwam ik Kees Das tegen, tijdens de opleiding Sociale Geneeskunde. Tijdens mijn coschappen had ik 2 dagen met hem meegelopen en in die twee dagen alle extremen van het vak gezien. Ik was toen onder de indruk, maar realiseerde me dat ik daar nog niet aan toe was. Maar toen hij me tien jaar later vroeg of ik geen zin had losse diensten te doen greep ik de kans aan en ging forensische diensten naast mijn vaste werk doen.
> 3. Hoe is het idee van formatus ontstaan?
We hadden veel problemen met het vorige programma. Er waren oa. twee personen fulltime bezig om facturen eruit te krijgen, en soms verdwenen er activiteiten. Op dat moment kwamen er een aantal programmeurs in dienst bij de GGD en die zouden wel even wat beters maken. Wij dachten "nou ja laat maar eens zien dan". 6 weken later draaide het en voldeed het tot onze eigen verbazing veel beter aan onze wensen dan wat we hadden. De keus was snel gemaakt. Het was overzichtelijk en simpel en gericht om ook onderzoek mogelijk te maken. Pas later leek het ons mooi als we het konden delen met andere GGD-en. Dat lukte eigenlijk pas toen we web-based werden in 2013.
> 4. Waar zie je formatus over 5 jaar , over 10 jaar?
Over 5 jaar zijn we al een aantal jaren landelijk, en wordt de software nog meer ingezet om landelijk uniform te werken en het vak te versterken. Voor artsen maakt het niet meer uit in welke van de 10 regio's ze werken. Facturatie en administratieve ondersteuning gebeurt vanuit enkele regio's voor het hele land. Ketenpartners zijn blij met de realtime data die we kunnen leveren, bv over de aantallen en effecten van gebruik van de teaser.
> 5. Als je 1 ding zou mogen veranderen aan formatus, wat zou dat dan zijn?
Een tool omrapportagen zoals letselbeschrijvingen makkelijker te bewerken en meer vrij vorm te geven, samen met foto;s en bv tekeningen.
> 6. Wat aan formatus moet volgens jou altijd zo blijven?
Toch de overzichtelijke eenvoudige basis structuur, en de gerichtheid om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de werkvloer rekening houdend met de noodzaak om te factureren en onderzoek te doen.
> 7. Wie is of wordt de nieuwe Koos?
Dat wordt een nauw samenwerkend team. Dat team bestaat uit in elk geval een Forensisch arts, verpleegkundige en administratief medewerker. Deze werken nauw samen met een kleine groep programmeurs en worden ondersteunt door data- en beveiligingsspecialisten.
> 8. Hoe zie je de forensische geneeskunde over 10 jaar?
Als de politie niet stopt met het splitsen van arrestantenzorg en de andere forensisch taken zie ik weinig toekomst voor de forensische geneeskunde. Zonder medische zorg aan levenden wordt het nog veel moeilijker artsen te werven voor het vak. Bijna alle regio's hebben rooster problemen. Dat gaat binnenkort escaleren. Ik vind het erg jammer dat de GGD-en niet gebruik maken van de schaarste en zich harder opstellen naar de politie en politiek. Waarom laten we niet weten dat het alles of niets is? Wat mij betreft mogen ook forensisch artsen wel wat meer ageren.
> 9. Hoe gaat Koos zijn oude dag doorbrengen?
Het is voor mij tijd andere dingen te gaan doen. Velen weten dat mijn passie vliegen is. Delta en schermvliegen. Jaren lang was ik drie maanden per jaar onderweg naar internationale wedstrijden. Wedstrijden doe ik niet meer, maar die drie maanden zijn me veel te weinig. Met ABP, die me een basisloon uitkeert ga ik me nu permanent met vliegen bezighouden en ondertussen onbekende plekken van de wereld langs.