Wil jij meer weten over de forensisch geneeskunde en is dit mooie vak mogelijk iets voor jou? kijk dan op kiesvoorforensischegeneeskunde.nl of solliciteer direct via artsmg.nl/forensisch-opleiding/

Opleiding forensische geneeskunde

Een goede opleiding tot forensisch arts is de basis voor een professionele uitoefening van het vak. Het afgelopen decennium maakte de opleiding al een grote ontwikkeling door. Zo is deze uitgegroeid van een vrijblijvende korte scholing, tot een fulltime opleiding. Sinds de wijziging van de Wet op de lijkbezorging op 1 januari 2013, moet een forensisch arts die als gemeentelijk lijkschouwer optreedt, opgenomen zijn in een register van forensisch artsen. Om het vak in de volle breedte te kunnen uitoefenen, is het daarom verplicht om een opleiding tot forensisch arts af te ronden. Sinds 2019 is er een tweejarige opleiding, welke in 2022 is uitgebreid naar drie jaar.


AIOS forensische geneeskunde 2025

Het werk van een forensisch arts is veelzijdig, spannend en enerverend. Je hebt te maken met slachtoffers van gewelds- of zedenmisdrijven, en met hun directe omgeving of hun nabestaanden. Ook ben je verantwoordelijk voor de zorg voor mensen op het politiebureau. Je werkt samen met politie en justitie. Daarom moet je onder meer weten welke taken politie, openbaar ministerie, rechtspraak, rijksoverheid en gemeenten hebben. Het werk van de forensisch arts staat dan ook grotendeels in dienst van het strafrecht. Per 1 maart 2025 start de tweede lichting van de vernieuwde driejarige profielopleiding tot forensisch arts.

Functie eisen

  • Je bent BIG-geregistreerd arts.
  • Je hebt affiniteit met de forensische geneeskunde en/of klinische ervaring.
  • Je bent communicatief vaardig, flexibel en leergierig.
  • Je bent enthousiast om het vakgebied verder te helpen ontwikkelen.
  • Affiniteit met wetenschappelijk onderzoek is een pré.

Werkomgeving

De opleiding is ondergebracht bij de NSPOH. De leer-werkopleiding, ondergebracht bij opleidingsregio’s bestaande uit GGD-en en andere forensische instellingen, focust op eerstelijns medische zorg, forensisch medisch onderzoek, rapportage t.b.v. het strafrecht en de lijkschouw. Tijdens de tweejarige opleiding vinden diverse stages plaats bij o.a. de huisartsgeneeskunde en de psychiatrie of verslavingszorg. Als AIOS ben je, bij voorkeur fulltime, in dienst bij de SBOH.

Arbeidsvoorwaarden

Gedurende je opleiding ben je in dienst bij de SBOH. Voor informatie over salaris en arbeidsvoorwaarden zie de website van de SBOH: www.sboh.nl.

Informatie opleiding

Kijk voor nadere informatie over de opleiding, het opleidingsinstituut of de verschillende opleidingsregio’s op https://www.nspoh.nl/opleidingen/opleiding-forensi....

Ter informatie het Landelijk opleidingsplan forensische geneeskunde: link en het Landelijk Professionaliseringsplan Praktijkopleiders: link.


Online solliciteren

Ben jij BIG geregistreerd arts met klinische ervaring of aantoonbare interesse in de forensische geneeskunde? En ben je geïnteresseerd in het overlappende gebied van medische zorg en strafrecht?

Stuur je sollicitatiebrief, CV en eventueel portfolio via de volgende link: Opleiding forensisch arts - Forensische geneeskunde NSPOH.


Voor vragen kunt u contact opnemen met de instituutsopleider van de NSPOH, Cécile Woudenberg (c.woudenberg@nspoh.nl)

Wilt u alvast een dagje kennismaken met de praktijk dan kunt u contact opnemen via het contactformulier, vermeld hierbij als onderwerp "opleiding".




Informatie voor praktijkopleiders

Formats voor de kwaliteitscyclus van praktijkopleidingsinstellingen:

  • Format kwaliteitsrapportage opleidingsinstellingen: Format
  • Format RGS rapportage instellingen cluster 3: Format
  • Kwaliteitsvisie Opleidingen en Raamplan Sociale geneeskunde (KOERS): link
  • Kwaliteitskader opleidingen sociale geneeskunde: link

Als praktijkopleider kan men didactische scholing volgen bij de NSPOH of TNO. Daarnaast kan men kiezen voor geaccrediteerde externe scholing volgens deze lijst.


NB. deze pagina wordt zsm aangevuld.







Ter illustratie zijn hieronder enkele foto's uit de dagelijkse praktijk van een forensisch arts.

Het is belangrijk om tijdens het werk geen sporen te vernietigen of toe te voegen aan de locatie van de lijkvinding, bepaalde kleding kan hierbij helpen.

Samenwerken met politie en justitie is zeer belangrijk tijdens het overlijdensonderzoek, daar hoort afstemming en overleg bij.

Af en toe ligt een lichaam op een locatie waar niet direct geschouwd kan worden, zoals in het het water, deze tijd kan gebruikt worden om verschillende mogelijke scenario's door te spreken.