Taskforce lijkschouw en gerechtelijke sectie brengt rapport uit
Gepubliceerd op:09-02-2018

Op 2 februari 2018 heeft Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, namens de Taskforce lijkschouw en gerechtelijke sectie, het rapport “De dood als startpunt” aangeboden aan de Tweede Kamer.

De Taskforce doet in het rapport aanbevelingen om de werking van de keten van lijkschouw tot en met gerechtelijke sectie te verbeteren.

Aanbevelingen liggen onder andere op het vlak van verbetering van de informatievoorziening, registratie en automatisering, het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek en postmortaal toxicologisch of radiologisch onderzoek en het laagdrempelig adviseren van een gerechtelijke sectie.

Mede gezien het te verwachten tekort aan forensisch artsen in de toekomst, wordt geadviseerd om dit vak aantrekkelijker te maken, onder andere door de introductie van een nieuw vierjarig specialistisch opleidingsprogramma tot forensisch arts. Voor deze opleiding dient ook een financieringsregeling te komen.

Er worden ook uitgebreide aanbevelingen gedaan ten aanzien van de rol en handelswijze van behandelend artsen.

Het verdere beleid naar aanleiding van het rapport zal worden bepaald in samenhang met de eerder verschenen rapporten: “Verankering voor de toekomst” (forensisch medische expertise voor kinderen) en “Toekomst voor de forensische geneeskunde” (forensisch medisch onderzoek en medische arrestantenzorg, cie Hoes).

Het FMG-bestuur heeft vernomen dat een beleidsadvies vóór de zomer te verwachten is.

Aanbiedingsbrief minister Grapperhaus

Adviesrapport Taskforce