ZonMw ziet veel mogelijkheden voor meer wetenschap in de forensische geneeskunde
Gepubliceerd op:22-03-2017

Het afgelopen jaar heeft ZonMw op verzoek van het FMG een verkenning uitgevoerd naar de wenselijkheid van en de mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek in de forensische geneeskunde en aanverwante gebieden.

Daartoe werd ook gesproken met diverse professionals en deskundigen in de ‘Forensic Sciences’. Er blijkt grote consensus te bestaan over de noodzaak van meer wetenschappelijk onderzoek en evidence-based handelen en het bundelen van onderzoek, bijvoorbeeld in het Co van Ledden Hulsebosch Center (CLHC). Vooral in de financiering van het wetenschappelijk onderzoek zijn nog wat hindernissen te nemen, de betrokken ministeries stelden zich tot nu toe terughoudend op.

Het rapport van de verkenning van ZonMw werd vrijdag 17 maart 2017 besproken tijdens het symposium 'To be or not to be' in Maastricht en zal nu worden aangeboden aan de 4 ministeries V&J, OC&W, VWS en BZ. Ook vanuit de forensische geneeskunde zelf zullen naar aanleiding van het rapport belangrijke stappen worden gezet, onder leiding van onder andere de hoogleraren Udo Reinders en Wilma Duijst. De verwachting is dat voor de zomer hierover meer bekend wordt gemaakt.