AMC start onderzoek naar ontbinding van lijken
Gepubliceerd op:17-01-2017

Het AMC heeft een vergunning gekregen om lichamen die ter beschikking zijn gesteld aan de wetenschap, te begraven op een kleine begraafplaats op het eigen terrein.

Het doel is om wetenschappelijk onderzoek te doen naar het ontbinden van lichamen. Behalve puur wetenschappelijk is deze begraafplaats van belang voor forensisch onderzoekers en bij het oplossen van ernstige misdrijven.

De wetenschappelijke begraafplaats komt in een hoek van het AMC-terrein. Daar is plaats voor enige tientallen lichamen waarmee onderzoek gedaan kan worden. “We willen medio dit jaar beginnen met het onderzoek en het eerste lichaam begraven”, zegt hoogleraar Anatomie Roelof Jan Oostra van het AMC.
Het is de eerste keer dat in Nederland een dergelijke zogenoemde tafonomische begraafplaats wordt gerealiseerd. In Amerika en Australië zijn die er al maar de resultaten daarvan zijn door klimaatverschillen niet te vertalen naar Nederlandse omstandigheden. De onderzoekers zullen een jaar of vijf onderzoek gaan doen op de AMC-begraafplaats, met een oppervlak van ongeveer vijfhonderd vierkante meter.

Lees verder op de website van het AMC.