Minister van V&J reageert op adviesrapport NFI over kwaliteit lijkschouw en daling aantal secties
Gepubliceerd op:29-11-2016

Vandaag stuurde minister Van der Steur (V&J) een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van het adviesrapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Het rapport ('De lijkschouw en sectie beschouwd') werd opgesteld in opdracht van het ministerie van V&J naar aanleiding van de terugkerende discussie in Nederland over de kwaliteit van de lijkschouw en de geconstateerde terugloop van het aantal gerechtelijke secties: tussen 2005 en 2015 daalde dit aantal significant van 617 naar 279.

De onderzoekers, die ook een internationale vergelijking hebben gemaakt, concludeerden dat deze daling enerzijds wordt verklaard door een daling van het aantal evidente gevallen van moord en doodslag. Anderzijds blijkt dat er bij twijfel over de doodsoorzaak minder gerechtelijke secties worden aangevraagd. In 2015 zijn hierdoor (in vergelijking met 2005) mogelijk 20-25 strafbare feiten met dodelijk gevolg extra gemist.

In het rapport zijn 23 aanbevelingen gedaan, onder andere om de positie van de forensische geneeskunde te versterken, de kwaliteit van de lijkschouw te borgen en de overdracht tussen 1ste en 2de lijn forensische geneeskunde te verbeteren.

Klik hier voor het volledige adviesrapport van het NFI.

Klik hier voor de brief van de minister van V&J aan de Tweede Kamer